Pieczone ziemniaki curry z czosnkiem
Pyszne, mięciutkie ziemniaki z piekarnika o zdecydowanym smaku, które cudownie smakują z kiszonym ogórkiem i salsą (surówką) z czerwonej cebuli.
Polecam na zimowe chłody 👍Składniki:
2 kg ziemniaków
5 łyżek gęstej śmietany lub jogurtu (śmietana 18%, lub jogurt grecki)
2 łyżeczki mieszanki curry
2 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanego koperku
Dodatkowo:
5-6 łyżek oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki kroję na ósemki, tak by przypominały grube frytki. Przekładam je do miski. W oddzielnym naczyniu dokładnie mieszam pozostałe składniki: curry, sól, pieprz, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę/jogurt - do powstania gęstej pasty. Pastę wykładam na ziemniaki, i dłonią dokładnie mieszam, by ziemniaki pokryły się marynatą.
Dużą blachę natłuszczam mocno olejem, wykładam ziemniaki, starając się by tworzyły jedną warstwę. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na ok. 45-55 minut, w międzyczasie raz polewam je tłuszczem z dna blachy. Upieczone będą w pięknym, żółtym kolorze, delikatnie przyrumienione. Podaję na gorąco, z surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz