Placki z kurczakiem, ziemniakami, serem i szpinakiem
Nasz dzisiejszy obiad to nic innego, jak typowe danie "resztkowe". Zostało troszkę fileta z kurczaka - za mało, żeby mógł być samodzielnym obiadem, ale w sam raz, by po połączeniu z kilkoma składnikami najadły się dwie albo i trzy osoby. Placki pyszne, delikatne, pełne smaku!
Składniki na ok. 10-12 sztuk:
250 g. fileta z piersi kurczaka
250 g. surowych ziemniaków
1 spora cebula
60 g. tartej mozzarelli
2 garście świeżego szpinaku
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
majeranek
suszony lubczyk
olej słonecznikowy do smażenia
Przygotowane:
Obrane ziemniaki kroję w kawałki i gotuję w osolonej wodzie do miękkości, po czym dokładnie duszę widelcem na puree. Cebulę kroję w drobną kosteczkę i na niewielkiej ilości oleju smażę do zeszklenia, a potem przekładam ją do miski, a na patelnię przekładam szpinak i smażę 2-3 minuty.
Kurczaka kroję w kostkę ok. 1 cm, przekładam do miski, doprawiam solą, pieprzem i ziołami, i oprószam łyżką mąki. Dokładnie mieszam, dodaję ser, jajko i ponownie mieszam. Dorzucam ziemniaki, szpinak, łyżkę mąki pszennej i łyżkę ziemniaczanej, wszystko jeszcze raz doprawiam do smaku. Łyżką wykładam niewielkie porcje na średnio rozgrzany olej, smażę po ok. 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję ze świeżymi liśćmi szpinaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz