Jednogarnkowe: kotlety z karkówki duszone z warzywami
Dziś odpoczywam po wczorajszym intensywnym dniu, który spędziłam w Katowicach, na Rodzinnych Targach Zdrowia. Rozważałam nawet, czy zjeść coś poza domem, ale stwierdziłam, że po prostu przygotuję możliwie nieskomplikowany obiad - a skoro nieskomplikowany, to najlepiej w jednym garnku. Dokładniej rzecz biorąc - na jednej patelni.
Składniki:
kilka kotletów z karkówki wieprzowej
ziemniaki
marchew
1-2 cebule
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
0,5 szklanki bulionu (lub wody)
sól, pieprz do smaku
suszony majeranek
suszony lubczyk
posiekany koperek
Przygotowanie:
Kotlety oprószam sola, pieprzem i ziołami. Obieram warzywa, marchew i ziemniaki kroję na kształt dużych, grubych frytek, a cebule w grube piórka. Czosnek siekam. W głębokiej, dużej patelni z grubym dnem rozgrzewam olej i smażę kotlety na rumiano z obu stron. Zdejmuję na chwilę mięso z patelni, i wrzucam na nią pokrojone warzywa - podobnie jak ziemniaki oprószam je przyprawami i mieszam. Na warzywa przekładam podsmażone wcześniej mięso, przykrywam patelnię i smażę kilka minut. Następnie dolewam bulion, dodaję posiekany czosnek, zmniejszam ogień i duszę wszystko 15-25 minut (w międzyczasie kilka razy mieszam warzywa).Pod koniec duszenia zdejmuję pokrywkę i jeszcze chwilkę podsmażam - mięso i warzywa powinny być zupełnie miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz