Szukaj na blogu

Jednogarnkowe: kotlety z karkówki duszone z warzywami

 Dziś odpoczywam po wczorajszym intensywnym dniu, który spędziłam w Katowicach, na Rodzinnych Targach Zdrowia. Rozważałam nawet, czy zjeść coś poza domem, ale stwierdziłam, że po prostu przygotuję możliwie nieskomplikowany obiad - a skoro nieskomplikowany, to najlepiej w jednym garnku. Dokładniej rzecz biorąc - na jednej patelni. 




Składniki:
kilka kotletów z karkówki wieprzowej
ziemniaki
marchew
1-2 cebule
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
0,5 szklanki bulionu (lub wody)
sól, pieprz do smaku
suszony majeranek
suszony lubczyk
posiekany koperek
Przygotowanie:
Kotlety oprószam sola, pieprzem i ziołami. Obieram warzywa, marchew i ziemniaki kroję na kształt dużych, grubych frytek, a cebule w grube piórka. Czosnek siekam. W głębokiej, dużej patelni z grubym dnem rozgrzewam olej i smażę kotlety na rumiano z obu stron. Zdejmuję na chwilę mięso z patelni, i wrzucam na nią pokrojone warzywa - podobnie jak ziemniaki oprószam je przyprawami i  mieszam. Na warzywa przekładam podsmażone wcześniej mięso, przykrywam patelnię i smażę kilka minut. Następnie dolewam bulion, dodaję posiekany czosnek, zmniejszam ogień i duszę wszystko 15-25 minut (w międzyczasie kilka razy mieszam warzywa).Pod koniec duszenia zdejmuję pokrywkę i jeszcze chwilkę podsmażam - mięso i warzywa powinny być zupełnie miękkie.


                        

                             

                             


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger