Rolada z kiełbaskami, pieczarkami, szpinakiem i serem
Taką roladę można przygotować na obiad, ale będzie też świetna na domową imprezę, zwłaszcza że wszystko można przygotować wcześniej. Jej wnętrze jest pełne pysznych składników. Pieczenie zajmuje niecałe 30 minut, więc jeśli chcesz podać ją gościom, wystarczy że włożysz ją do piekarnika gdy już przyjdą - nie będą musieli długo czekać.
Składniki (porcja na 3-4 osoby):
1 rulon gotowego ciasta francuskiego (u mnie 300 g.)
5-6 małych kiełbasek (użyłam wiedeńskich)
1 duża cebula
100 g. tartej mozzarelli
300 g. pieczarek
2,3 garście świeżych liści szpinaku baby
1 mały ząbek czosnku
3,4 łyżki oleju słonecznikowego
Dodatkowo:
mleko do posmarowania rolady
biały sezam do posypania
Przygotowanie:
Dokładnie myję pieczarki i kroję je w cienkie plasterki, przekładam na patelnię z niewielką ilością oleju, lekko solę i smażę do odparowania wody.
Zdejmuję i na tej samej patelni smażę pokrojoną w piórka lub półplasterki cebulę - do lekkiego zrumienienia.
Tę również odkładam na chwilę do oddzielnego naczynia do przestygnięcia, a na patelnię wrzucam szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku z odrobiną soli.
Smażę przez minutę, mieszając.
Na desce rozkładam ciasto francuskie (na papierze, z którym było pakowane). Na środku, wzdłuż całego ciasta wykładam ser, a na nim układam kiełbaski - jak na zdjęciu.
Na desce rozkładam ciasto francuskie (na papierze, z którym było pakowane). Na środku, wzdłuż całego ciasta wykładam ser, a na nim układam kiełbaski - jak na zdjęciu.
Miejsca pomiędzy wypełniam szpinakiem, potem ponownie wszystko przykrywam warstwą sera, cebulką, pieczarkami i znów serem.
Ciasto z obu stron farszu nacinam ukośnie tworząc paski.
Zawijam je na przemian, zamykając farsz w cieście.
Roladę smaruję mlekiem i oprószam sezamem, można też ją odrobinę posypać serem.
Przenoszę ją wraz z papierem na blachę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 225 stopni C. na 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz