Warzywa z patelni: marchewka z brokułem i rukolą
Warzywa duszone na patelni to tak pyszna rzecz, że u nas w domu często traktujemy je nie tyle jako dodatek do obiadu, a jako główne danie. Co ciekawe, moim zdaniem taka potrawa nie wymaga wielu przypraw, a nawet upierałabym się przy tym, że im jest ich mniej, tym danie jest smaczniejsze. Warzywa mają w sobie tyle smaku, że zwyczajnie szkoda go zgubić.
Dziś proponuję połączenie warzyw, które bez problemu kupimy zimą: marchewki, brokułu, cebuli i czosnku, i pewną niespodzianką może być dodatek rukoli. Te pyszne zielone liście są smaczne nie tylko na surowo, często wykorzystuję je w ciepłych potrawach.
Składniki:
2-3 duże marchewki
1 brokuł
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
2-3 garście świeżej rukoli
3-4 łyżki oleju plus 1 łyżeczka masła
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Myję warzywa, obieram marchew, cebulę i czosnek. Marchew kroję w skośne plastry, a potem na kawałki, brokuł dzielę na małe różyczki, siekam czosnek i cebulę. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej z masłem, wrzucam marchewkę, odrobinę ją solę i na średnim ogniu, pod pokrywką, smażę ok. 7-8 minut. W międzyczasie kilkukrotnie mieszam. Dorzucam pokrojoną cebulę z czosnkiem i smażę kolejne kilka minut, by cebula się zeszkliła. Następnie dodaję różyczki brokułu. Zmniejszam ogień i duszę wszystkie warzywa - znów mniej więcej 8 minut. Na koniec dodaję posiekany koperek oraz pokrojoną rukolę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz