Potrawka z mięsem mielonym i czerwoną soczewicą
Zapewniam Was, że jeśli zjecie talerz takiej potrawki, niestraszny będzie mróz i zimno. Zdecydowanie stawia na nogi i rozgrzewa! Połączenie mięsa z soczewicą, z dodatkiem pieczarek, cebuli, czosnku i przypraw powoduje, że całość jest po prostu pyszna, i bardzo sycąca!
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego (użyłam mięsa z szynki wieprzowej)
1 duża cebula
ok. 150 g. drobnych pieczarek
1 szklanka drobnej czerwonej soczewicy
1 szklanka przecieru pomidorowego
2,3 ząbki czosnku
1 ziarno kardamonu, utarte w moździerzu
0,5 łyżeczki curry
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
trochę wody do podlewania potrawy
olej słonecznikowy do smażenia
chili w płatkach do posypania
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w kostkę i podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, po czym dorzucam przekrojone na pół pieczarki i smażę ok. 5 minut. Zdejmuję cebulę z pieczarkami a na patelnię wrzucam mięso mielone. Smażę, rozdrabniając je łopatką, aż przestanie być surowe. Do mięsa z powrotem przekładam cebulę i pieczarki, dolewam odrobinę wody (ok. 0,5 szklanki), dodaję soczewicę i duszę wszystko na małym ogniu, pod przykryciem ok. 15 minut. Gdy soczewica jest prawie miękka, dolewam przecier pomidorowy, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz doprawiam kardamonem, curry, solą i pieprzem. Jeszcze chwilę duszę razem. Podaję na gorąco, oprószoną chili w płatkach, z bułką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz