Szukaj na blogu

Klopsiki z szynki z marchewką duszone w kapuście

 Pyszna propozycja na zimowy obiad: klopsiki z szynki wieprzowej duszone z kapuście kiszonej, z dużą ilością marchewki i cebulki. Mięsa nie smażyłam, a ugotowałam, dzięki czemu cała potrawa nie jest zbyt ciężka.





Składniki:
Duszona kapusta:
400 g. kiszonej kapusty, niezbyt kwaśnej
4 marchewki
3 duże cebule
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju słonecznikowego
sól, pieprz do smaku
szczypta majeranku
Klopsiki:
0,5 kg mielonego mięsa z szynki wieprzowej
1 mała marchewka, ugotowana i starta na grubej tarce
1 łyżka posiekanego koperku
1 jajko
3-4 łyżki zimnej wody
szczypta majeranku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
woda do ugotowania klopsów
Przygotowanie:
Kapusta duszona: obrane cebul kroję w piórka, marchew ścieram na tarce z grubymi oczkami. W głębokiej patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebule, odrobinę ją solę i pod przykryciem smażę do zezłocenia. Dodaję startą marchew i smażę ok. 5 minut, a następnie dorzucam lekko posiekaną kapustę. Można dolać odrobinę wody, by łatwiej się wszystko udusiło. Wstępnie doprawiam do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
Przygotowuję klopsiki: przekładam mięso do miski, dodaję stratą ugotowaną marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wodę, jajko oraz przyprawy do smaku. Dłonią wyrabiam masę, aż będzie jednolita. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Zagotowuję wodę (z solą) i do wrzątku wrzucam klopsiki. Gdy wypłyną, wyjmuję je łyżką cedzakową.
Klopsiki przekładam na patelnię z podduszoną kapustą, podlewam trochę wywarem z ich gotowania i duszę jeszcze 20-25 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Na koniec doprawiam ostatecznie kapustę do smaku. Podaję z ugotowanymi ziemniakami.

                                

                                

                                

                                

                                



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger