Szukaj na blogu

Sałatka z kurczakiem, karmelizowaną gruszką i szpinakiem baby

 Sałatka jest lekka i orzeźwiająca, i moim zdaniem przepyszna. Smakuje prawie jak sałatka owocowa, choć jest w niej mięso. Do przygotowania sosu użyłam oliwy z trawą cytrynową, która ma wyrazisty cytrusowy smak. Jeśli takiej nie macie, dodajcie do sosu zwykłą oliwę i trochę soku z limonki lub cytryny.






Składniki  na 2 porcje:
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
1 gruszka (użyłam odmiany Konferencja)
duża garść świeżych liści szpinaku (baby)
duża garść liści rukoli
5 -6 łyżek ciemnego octu balsamicznego 
1 płaska łyżeczka masła
Sos:
0,5 łyżeczki ciemnego cukru (lub miodu)
duża szczypta soli
5 łyżek lekko gazowanej wody mineralnej
8 łyżek oliwy z trawą cytrynową
Dodatkowo:
pączki świeżej mięty (lub posiekane liście)
Przygotowanie:
Kurczaka gotuję przez 20 minut od zagotowania w osolonej wodzie, po czym odkładam do przestudzenia (przekładam na talerzyk i przykrywam miseczką, by nie wysechł). Gdy jest zimny, kroję go w cienkie plasterki. Przygotowuję sos: do słoiczka wrzucam sól i cukier, dolewam wodę, zakręcam i mocno potrząsam, by się rozpuściły. Dolewam oliwę i ponownie potrząsam, by wszystko się połączyło. Gruszkę przekrajam na pół, usuwam gniazdo nasienne, i kroję dalej na plasterki. Na patelnię wlewam ocet balsamiczny, dodaję masło i podgrzewam. Gdy masło się rozpuści, układam plastry gruszek. Podgrzewam na małym ogniu do momentu, aż sos się zredukuje i zacznie się karmelizować - wtedy przekładam plasterki gruszek na drugą stronę i smażę jeszcze 2 minuty. W 2 miseczkach układam po połowie: umyte liście szpinaku i rukoli (kilka pozostawiam do przybrania), a następnie plasterki kurczaka z gorącymi plasterkami gruszki.Wszystko polewam sosem, i na górze dodatkowo układam kilka małych liści szpinaku, rukoli, oraz pączki mięty. 


                           


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger