Schab duszony w sosie z papryką i musztardą
Mięso schabowe robię nie tylko tradycyjnie, w panierce, ale też często je duszę w sosie. To łatwy i zawsze pyszny obiad.
Polecam również:
schabowe duszone z ziołami, czosnkiem i cebulą
schab w sosie słodko-kwaśnym
schab duszony w czerwonym winie z ziołami i suszonymi pomidorami
pikantny schab pomarańczowy
Składniki:
kilka kotletów ze schabu wieprzowego (ok. 1 cm grubości)
1-2 cebule
2-3 ząbki czosnku
słodka mielona papryka
majeranek
1-2 łyżki musztardy kremskiej
0,5 do 1 szklanki wody
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kotlety oprószam solą, pieprzem i majerankiem, po czym obsmażam z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Obrane cebule kroję w półplasterki, dorzucam na patelnię, dodaję też mieloną paprykę (ok. 1 łyżeczki) i majeranek (nie za dużo, żeby nie zdominował smaku). Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę razem do jej zeszklenia. Dolewam wodę (ma pokrywać dno patelni), przykrywam i duszę do pożądanej miękkości mięsa, ewentualnie ją uzupełniając. Na koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz musztardę. Od tej chwili podgrzewam wszystko krótko, by musztarda się nie zwarzyła. Ostatecznie doprawiam sos solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz