Zupa z imbirem, chili i kurczakiem
Pyszna zupa mi się ugotowała 😃Konkretna i rozgrzewająca, bo jest w niej sporo soczystego mięsa z udek kurczaka, fasolka, imbir, chili, czosnek i aromatyczne zioła.
Składniki:
0,5 kg mięsa z udek kurczaka (bez skóry)
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
4 szklanki wody
2 liście laurowe
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 spore ziemniaki
ok. 0,5 łyżeczki startego lub drobno posiekanego imbiru
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka majeranku
ok. 0,5 łyżeczki tymianku
kilka łyżek ciemnego sosu sojowego
1 puszka drobnej fasolki w zalewie (użyłam flażoletki)
suszone chili w płatkach
0,5 szklanki przecieru pomidorowego
1,5 łyżeczki mąki pszennej
Przygotowanie:
Mięso kroję na kilkucentymetrowe kawałki, wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko solę i smażę do lekkiego przyrumienienia. Wodę przelewam do garnka, dodaję liście laurowe i podsmażone mięso - gotuję na małym ogniu. W międzyczasie na oleju pozostałym po smażeniu podsmażam do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę, a potem dokładam pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki - smażę razem do lekkiego przyrumienienia. Przekładam do zupy. Doprawiam ją papryką w proszku, dodaję imbir i zioła, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuję aż mięso będzie miękkie. Wtedy dodaję fasolkę (wcześniej przelewam ją wodą na sicie, i odsączam), chili w płatkach, oraz przecier pomidorowy rozrobiony na gładką pastę z mąką. Mieszam, gotuję jeszcze kilka minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Można podać z kleksem gęstej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz