Szukaj na blogu

Zupa warzywna z kminkiem, podana z kostką ziemniaczaną

 Nic mi chyba tak ostatnio nie smakuje jak zupy, więc gotuję je prawie codziennie. Po zupie z imbirem, chili i kurczakiem dziś przyszedł czas na wspaniałą zupę w 100% warzywną, a mimo to tak bogatą w smaku, że nie zamieniłabym jej dziś na nic innego. Od razu mówię, że jeśli ktoś nie lubi kminku, to po prostu niech go nie dodaje - zwłaszcza że zupa jest nim doprawiana w zupełnie końcowej fazie, kminek można zamienić na inny wyrazisty smak (czosnek? curry? zioła prowansalskie?)





Składniki:
Zupa:
3 szklanki wody
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 por
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
3 duże ziemniaki
1 spora marchew
kawałek selera
3-4 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia
sól, pieprz
Kostka ziemniaczana:
kilka dużych ziemniaków
sól, pieprz do smaku
szczypta ulubionych ziół (lub szczypta słodkiej mielonej papryki)
1-2 łyżki oleju
Dodatkowo:
1-2 łyżeczki kminku
koperek do posypania
Przygotowanie:
W garnku podgrzewam wodę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Pora dokładnie myję a potem kroję wzdłuż na pół, a potem na cienkie plasterki(odrzucam ciemnozieloną część) i przekładam go na patelnię z lekko rozgrzanym olejem (1-2 łyżki). Dodaję też pokrojoną w małą kostkę cebulę, oraz szczyptę soli, przykrywam patelnię i smażę aż cebula i por lekko się zezłocą. Przekładam warzywa do garnka z gotującą się wodą. Na patelnię wlewam ponownie troszkę oleju i wrzucam pokrojone w małą kostkę ziemniaki, marchew i selera. Lekko je solę i przykrywam patelnię - smażę ok. 10 minut, do lekkiego zarumienienia się warzyw. Podsmażone też przekładam do garnka. Gotuję wszytko, aż warzywa będą mięciutkie. Wtedy wyjmuję ziele angielskie i liście laurowe, dodaję ząbek czosnku (posiekany) i blenduję zupę na gładki krem (niezbyt gęsty). Doprawiam ją do smaku solą i pieprzem.
Na małej suchej patelni podprażam kminek - do momentu, gdy zacznie strzelać i wyskakiwać z patelni. Dodaję go do zupy, jeszcze chwilkę podgrzewam razem.
W międzyczasie przygotowuję kostkę ziemniaczaną: obrane ziemniaki kroję w niewielką, równą kostkę, przekładam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, smażę mieszając by się równomiernie rumieniły. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, doprawiam je solą, pieprzem i ziołami. Są gotowe, gdy są rumiane z zewnątrz, a miękkie w środku.
Zupę podaję nakładając na część talerza kostkę ziemniaczaną, a wolne miejsce wypełniam zupą, całość ozdabiam koperkiem i od razu podaję.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger