Błyskawiczny kurczak w marynacie pomarańczowej
Kurczaka zrobisz w około pół godziny, a w tym samym czasie możesz np. ugotować ziemniaki. Ubite z masłem i odrobiną mleka będą wyśmienite do tak przygotowanego mięsa!
Składniki:
3-4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
sól, pieprz, szczypta suszonego majeranku i lubczyku
1 pomarańcza
kolorowe pomidorki koktajlowe
3 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Filety rozbijam tłuczkiem (najlepiej zrobić to wkładając mięso do woreczka foliowego, w ten sposób unikniemy mycia tłuczka i deski) - niezbyt cienko.
Każdy oprószam solą, pieprzem i ziołami z obu stron.
Układam przyprawione mięso na płaskim talerzu i polewam sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy.
Mięso w marynacie powinno poczekać 5-10 minut przed smażeniem (oczywiście to może być dłuższy okres).
Na patelni (użyłam grillowej) rozgrzewam olej nie za mocno, żeby mięso równomiernie się smażyło) i układam mięso.
Po ok. 4-5 minutach, gdy się zarumieni, przekładam je na drugą stronę.
Smażę ok. 2 minuty, po czym dolewam pozostały sok z pomarańczy i dorzucam przecięte na pół pomidorki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz