Szukaj na blogu

Błyskawiczny kurczak w marynacie pomarańczowej

Kurczaka zrobisz w około pół godziny, a w tym samym czasie możesz np. ugotować ziemniaki. Ubite z masłem i odrobiną mleka będą wyśmienite do tak przygotowanego mięsa!





Składniki:
3-4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
sól, pieprz, szczypta suszonego majeranku i lubczyku
1 pomarańcza
kolorowe pomidorki koktajlowe
3 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Filety rozbijam tłuczkiem (najlepiej zrobić to wkładając mięso do woreczka foliowego, w ten sposób unikniemy mycia tłuczka i deski) - niezbyt cienko. 
Każdy oprószam solą, pieprzem i ziołami z obu stron. 
Układam przyprawione mięso na płaskim talerzu i polewam sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. 
Mięso w marynacie powinno poczekać 5-10 minut przed smażeniem (oczywiście to może być dłuższy okres). 
Na patelni (użyłam grillowej) rozgrzewam olej nie za mocno, żeby mięso równomiernie się smażyło) i układam mięso. 
Po ok. 4-5 minutach, gdy się zarumieni, przekładam je na drugą stronę. 
Smażę ok. 2 minuty, po czym dolewam pozostały sok z pomarańczy i dorzucam przecięte na pół pomidorki. 
Duszę wszystko razem jeszcze ok. 5 minut. 



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger