Frittata warzywna (z porem, ziemniakami i brokułem)
Ta frittata to doskonała alternatywa dla osób nie posiadających piekarnika, bo robi się ją na patelni. Jest doskonała, i choć bardzo delikatna to jednak bardzo sycąca i rozgrzewająca.
Składniki na 1 porcję dla głodnej osoby (patelnia o średnicy 15 cm):
2 średniej wielkości ziemniaki
kilka różyczek brokuła
ok. 12 cm jasnej części pora
2 jajka
0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30%
3-4 łyżki tartej mozzarelli lub innego sera
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
3-4 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję w całości w osolonej wodzie - do miękkości (można też użyć ziemniaków ugotowanych wcześniej, ale moim zdaniem najlepiej smakują ugotowane na świeżo). Na 5 minut przed końcem gotowania do garnka dorzucam różyczki brokuła. Ugotowane odcedzam. W międzyczasie przesmażam pod pokrywką na łyżce oleju pokrojonego w kawałki pora (do zeszklenia). Śmietankę łączę trzepaczką z jajkami, dodaję ser i koperek, lekko doprawiam solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki kroję na plasterki, układam na dnie patelni (wcześniej wlewam na nią łyżkę oleju), potem dokładam por i brokuła. Wszystko zalewam masą ze śmietany i jajek, oprószam solą i pieprzem. Patelnię ustawiam na małym ogniu, przykrywam i smażę 10-12 minut, do momentu gdy masa na górze się zetnie. Wtedy potrząsam delikatnie patelnią by upewnić się, że masa nie przystaje do jej dnia, a potem energicznie odwracam przykrytą patelnię, by frittata znalazła się na pokrywce. Na patelnię znowu troszkę oleju. Delikatnie zsuwam zapiekankę na patelnię (na dnie ma znaleźć się ta strona, która była wcześniej górą zapiekanki). Przykrywam patelnię i smażę jeszcze jakieś 6-8 minut. Usmażoną frittatę zsuwam na talerz i od razu podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz