Kurczak z curry i imbirem (pieczony w rękawie)
Kurczak pieczony w rękawie jest bardzo soczysty, i nie zawiera dodatkowego tłuszczu poza naturalnym, w mięsie. Przyprawiłam go trochę na sposób hinduski, a zamierzam go podać z ryżem i chrupiącą surówką z kapusty pekińskiej.
Składniki:
1 kg pałek z kurczaka
Marynata:
2 czubate łyżki śmietany 18% (gęstej)
1 łyżeczka tartego świeżego imbiru (ewentualnie łyżeczka suszonego)
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki cynamonu
2-3 ząbki czosnku
1 niewielka cebula
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski. Obraną cebulę bardzo drobno siekam lub ścieram na drobnej tarce. Czosnek przeciskam przez praskę. Tak przygotowane warzywa przekładam do miseczki, i dodaję pozostałe składniki marynaty, dokładnie wszystko mieszam. Marynatę wykładam na kurczaka, mieszam dokładnie dłońmi, by każdy kawałek mięsa pokrył się przyprawami. Zawijam szczelnie miskę i odstawiam na minimum 5-6 godzin do lodówki (lub na całą noc).
Mięso przekładam do rękawa, który nakłuwam w kilku miejscach. Piekę w 190 stopniach C ok. 60 minut. Potem rozcinam rękaw u góry, i piekę jeszcze kilka minut, by mięso się dodatkowo zarumieniło (można włączyć funkcję grilla).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz