Szukaj na blogu

Biała kapusta duszona z pieczarkami, pomidorami i śmietaną

Coś dla osób, które lubią kapustę (jak ja) - duszona biała kapusta z pieczarkami, w słodkawym sosie z pomidorów i śmietany. Smakuje trochę jak wersja z tych gołąbków :)



Składniki:
mała główka białej kapusty
1 duża cebula
300 g. pieczarek
1 ząbek czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki gęstej śmietany 18%
3 łyżki oleju
woda do podlewania
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkuję i podgotowuję przez ok 20 minut w niewielkiej ilości wody, po czym ją odcedzam. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną cebulę, podsmażam do zeszklenia. Dodaję podgotowaną kapustę i pod przykryciem duszę razem na małym ogniu, dolewając po odrobinie wody, żeby nic się nie przypaliło - ok. 30 minut. Dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, wszystko wstępnie doprawiam solą i pieprzem. Dodaję też przecier pomidorowy i śmietanę. Duszę, aż kapusta będzie miękka, w razie potrzeby podlewam wodą. Na koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam ostatecznie do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger