Szukaj na blogu

Ziemniaki grillowane z warzywami i kiełbasą

Lato to najwspanialszy czas, bo kiedy jak nie teraz na chwilę zwolnić, rozleniwić się, zachwycić cudownym światem? My uciekamy z miasta, by łakomie chwytać ulotne chwile na łąkach, w lesie, nad rzeką. Najwspanialszy sposób na spędzenie wolnego czasu wg. Matysiaków? Np. tak jak jak niżej - biwak z namiotem, ognisko rozpalane mokrym od rosy świtem, a wieczorami niesamowity klimat świata spowitego w mgłę i ciszę. A jak wspaniale smakują wtedy posiłki przygotowane z prostych składników! 
Mam przyjemność uczestniczyć w akcji "Ziemniaki czy kartofle", będącej częścią kampanii, która ma na celu uświadomienie nam, jak cenne to warzywo, i dlaczego warto je jeść. 
Kocham ziemniaki, więc bardzo cieszę się, że mogę w tej akcji wziąć udział. Mam nadzieję, że uda mi się pokazać, jak prosto i jak pysznie można przygotować dania z ziemniakiem w roli głównej.
Nie na darmo zaczęłam od lata, biwaku, ucieczki od miasta - bo dziś chcę Wam pokazać ziemniaki przygotowane w niezwykle prosty sposób. Wyobraźcie sobie, że spędzacie kilka dni nad taką wspaniałą rzeką. Nie ma sklepów, ale mamy ziemniaki, znajdzie się też cebula i może nawet kawałek apetycznej kiełbaski? Są też podstawowe przyprawy, a na pobliskiej łące rosną zioła. Mamy też grilla albo po prostu co wieczór rozpalamy ognisko. A skoro to wszystko mamy, to możemy przygotować coś cudownego :)

Będzie mi miło, jeśli zagłosujecie na mój przepis na stronie kampanii TUTAJ






Składniki:
1 kg młodych ziemniaków (najlepiej małych i równej wielkości)
2 cebule
duży liść kapusty
garść fasolki szparagowej
ulubione zioła, np lubczyk, pietruszka, tymianek
kilka małych marchewek
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz do smaku 
kilka łyżek oleju lub oliwy
dobrej jakości kiełbasa
Dodatkowo: 
folia aluminiowa
Przygotowanie
Cebule obieram i kroję na plasterki lub piórka, szoruję marchewki. Dokładnie myję i osuszam zioła. Obcinam końcówki fasolki, tnę ją na kawałki. Ziemniaki dokładnie szoruję szczoteczką lub oskrobuję nożem, po czym nacinam, uważając żeby ich nie przeciąć. Ziemniaki razem z warzywami przekładam do miski i nacieram mieszanką soli i pieprzu (1 łyżka soli, pieprz wg uznania). Kawałek folii aluminiowej natłuszczam oliwą lub olejem, układam na środku umyty liść kapusty, a na nim warzywa i zioła. Całość skrapiam olejem, na górze układam ponacinane kawałki kiełbasy. Szczelnie zawijam wszystko w zgrabny pakiecik i układam na rozgrzanym grillu (można też przygotować w ten sposób ziemniaki w piekarniku). Grilluję ok. 30 minut, po czym przewracam pakiecik na drugą stronę i ponownie grilluję ok. 30 minut. Podaję na gorąco.

           
     
             
Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger