Kurczak duszony z mini-pieczarkami
Lubię połączenie smaku słodkiej mielonej papryki i czosnku, zwłaszcza przy drobiu. Dziś wykorzystałam je w daniu z mini-pieczarkami. Do kurczaka podałam sałatkę ziemniaczaną z czerwoną papryką i świeżym ogórkiem. Pyszny obiad - polecam :)
Przepis na sałatkę widoczną na talerzu znajdziecie tu: sałatka ziemniaczana ze świeżym ogórkiem.
Składniki:
1 kg pałek z kurczaka (mogą być inne części)
1 duża cebula
300-400 g. mini-pieczarek (mogą być pokrojone większe)
3 duże ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
woda do podlewania w trakcie duszenia
Przygotowanie:
Kawałki kurczaka oprószam solą i pieprzem, po czym smażę na jasnozłoty kolor na rozgrzanym oleju.
Przepis na sałatkę widoczną na talerzu znajdziecie tu: sałatka ziemniaczana ze świeżym ogórkiem.
Składniki:
1 kg pałek z kurczaka (mogą być inne części)
1 duża cebula
300-400 g. mini-pieczarek (mogą być pokrojone większe)
3 duże ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
woda do podlewania w trakcie duszenia
Przygotowanie:
Kawałki kurczaka oprószam solą i pieprzem, po czym smażę na jasnozłoty kolor na rozgrzanym oleju.
Odsuwam kurczaka na jedną stronę patelni i na wolne miejsce wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę.
Przykrywam i smażę do zeszklenia cebuli.
Dodaję umyte pieczarki i posiekany czosnek, i dalej pod pokrywka, na małym ogniu duszę, aż mięso będzie miękkie.
Jeśli jest taka potrzeba, dolewam po odrobinie wody.
Gdy kurczak jest miękki, dodaję paprykę, doprawiam ostatecznie wszystko do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz