Sałatka ziemniaczana ze świeżym ogórkiem
Wcale nie miałam zamiaru pokazywać tej sałatki, bo jest banalnie prosta, ale kilka osób zapytało o nią (widząc ją na talerzu obok kurczaka z pieczarkami). Skoro się Wam podoba, to oczywiście już spieszę z odpowiedzią, jak ją przygotować. Jest bardzo smaczna i można ją podawać np. zamiast ugotowanych ziemniaków do obiadu.
Składniki:
3-4 średniej wielkości ziemniaki
1 niewielka czerwona papryka (w sklepie wybieram zawsze tę z 3 ''dupkami" :) - jest o wiele smaczniejsza, niż z 4-ma)
3-4 niewielkie ogórki gruntowe
kawałek cebuli
2 łyżki majonezu (lub śmietany, albo jogurtu - co lubicie)
0,5 łyżeczki musztardy
sól, pieprz do smaku
świeży koperek
Przygotowanie:
Umyte ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy trochę przestygną (ale dalej są ciepłe) obieram je i kroję w dużą kostkę. Przekładam je do miski. Dodaję pokrojone w małą kostkę, obrane wcześniej, ogórki, i paprykę. Dodaję troszkę bardzo drobno pokrojonej cebuli. Przygotowuję sos: majonez z musztardą, doprawiam go solą i pieprzem. Sos mieszam z warzywami. Można dodać posiekany koperek. Podaję jako dodatek do obiadu lub po prostu jako sałatkę.
Składniki:
3-4 średniej wielkości ziemniaki
1 niewielka czerwona papryka (w sklepie wybieram zawsze tę z 3 ''dupkami" :) - jest o wiele smaczniejsza, niż z 4-ma)
3-4 niewielkie ogórki gruntowe
kawałek cebuli
2 łyżki majonezu (lub śmietany, albo jogurtu - co lubicie)
0,5 łyżeczki musztardy
sól, pieprz do smaku
świeży koperek
Przygotowanie:
Umyte ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy trochę przestygną (ale dalej są ciepłe) obieram je i kroję w dużą kostkę. Przekładam je do miski. Dodaję pokrojone w małą kostkę, obrane wcześniej, ogórki, i paprykę. Dodaję troszkę bardzo drobno pokrojonej cebuli. Przygotowuję sos: majonez z musztardą, doprawiam go solą i pieprzem. Sos mieszam z warzywami. Można dodać posiekany koperek. Podaję jako dodatek do obiadu lub po prostu jako sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz