Szukaj na blogu

Zupa jarzynowa z pomidorami

Wspaniała, esencjonalna zupa pełna pysznych warzyw - z marchewką, pietruszką, kapustą, selerem i czosnkiem, lekko kwaśna za sprawą pomidora.
 
 



Składniki:
2 litry wody
mięsna kość, np. żeberko, lub kawałek boczku
3 duże ziemniaki
3-4 marchewki
3-4 pietruszki
kawałek selera
garść fasolki szparagowej
kawałek białej kapusty
po gałązce selera i lubczyku (z liśćmi)
liść pora
3-4 ząbki czosnku
1 duży dojrzały pomidor
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki śmietany 18%
posiekane koperek i pietruszka
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do garnka wlewam wodę, dodaję kość/kawałek boczku, ziele angielskie i liście laurowe. Umyte liście selera, lubczyku i pora związuję nitką i dokładam do garnka. Wszystko powoli gotuję pod przykryciem. Umyte i obrane marchewki, pietruszki i selera kroję na małe kawałki (jeśli są młode, wystarczy je porządnie wyszorować szczoteczką). Kapustę drobno szatkuję, fasolkę dzielę na 3-4 części. Obrane ziemniaki kroję w niewielką kostkę. Wszystko wrzucam do garnka z gotującą się wodą, wstępnie doprawiam solą - na małym ogniu gotuję do miękkości warzyw (ok. 35-40 minut). Dodaję posiekany czosnek i pokrojonego pomidora (usuwam nasiona), gotuję jeszcze 10 minut. Wyjmuję związane liście. Przecier pomidorowy mieszam ze śmietaną, do tej mieszaniny dolewam kilka łyżek zupy, po czym wszystko wlewam do garnka. Mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję posiekane koperek i natkę pietruszki.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger