Kuskus z zielonymi warzywami (jednogarnkowe)
Robicie czasami taki prosty obiad, jak kasza z warzywami? Prosty, szybki - bo mniej więcej 20-minutowy, tani, lekki i smaczny - same zalety :) Ja robię, i uwielbiam. Dziś z zielonymi warzywami, a jeśli macie ochotę na bardziej kolorowe danie, zajrzyjcie tutaj.
Składniki na 2 osoby:
1 niewielka, młoda cukinia
1 cebula
duża garść młodej fasolki szparagowej
1-2 ząbki czosnku
małe różyczki kalafiora
ok. 1 szklanki kaszy kuskus
2 łyżki oleju
1-2 łyżeczki masła
woda do podlania kaszy
sól, pieprz do smaku
dowolne świeże zioła, np. koperek
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w dużą kostkę, cukinię (bez obierania) na kawałki, podobnie fasolkę. Wrzucam je razem z różyczkami kalafiora na patelnię z lekko rozgrzanym olejem, oprószam solą i pieprzem i pod pokrywką smażę ok. 8 minut, by warzywa zmiękły. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, ewentualnie koperek, doprawiam do smaku. Odsuwam warzywa na jedną stronę patelni, w wolne miejsce wsypuję kaszę. Podlewam ją lekko wodą (na tę ilość ok. 1/3 szklanki wody), troszkę solę i dodaję masło. Chwilę podgrzewam, mieszam by masło się rozpuściło. Mieszam kaszę z warzywami i poddaję na gorąco.
Składniki na 2 osoby:
1 niewielka, młoda cukinia
1 cebula
duża garść młodej fasolki szparagowej
1-2 ząbki czosnku
małe różyczki kalafiora
ok. 1 szklanki kaszy kuskus
2 łyżki oleju
1-2 łyżeczki masła
woda do podlania kaszy
sól, pieprz do smaku
dowolne świeże zioła, np. koperek
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w dużą kostkę, cukinię (bez obierania) na kawałki, podobnie fasolkę. Wrzucam je razem z różyczkami kalafiora na patelnię z lekko rozgrzanym olejem, oprószam solą i pieprzem i pod pokrywką smażę ok. 8 minut, by warzywa zmiękły. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, ewentualnie koperek, doprawiam do smaku. Odsuwam warzywa na jedną stronę patelni, w wolne miejsce wsypuję kaszę. Podlewam ją lekko wodą (na tę ilość ok. 1/3 szklanki wody), troszkę solę i dodaję masło. Chwilę podgrzewam, mieszam by masło się rozpuściło. Mieszam kaszę z warzywami i poddaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz