Szukaj na blogu

Kulki ryżowe zapiekane z sosem pomidorowym i serem

Obiad prawie z niczego, który powstał przy okazji robienia gołąbków. Zazwyczaj gdy gotuję ryż czy kaszę - gotuję większą porcję. Można z tego szybko przygotować inny posiłek - jak choćby takie ryżowe kulki zapiekane z sosem.


Składniki:
150 g. ryżu jaśminowego
1 niewielka cebula
1 mała marchewka
kilka łyżek zielonego groszku
2 jajka, ugotowane na twardo
1 łyżka oleju
sól i pieprz do smaku
Sos:
pół szklanki przecieru pomidorowego
pół szklanki śmietany 18%
3-4 łyżki tartej mozzarelli
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do natłuszczenia foremki
Przygotowanie:
Ryż gotuję do miękkości w osolonej wodzie, dokładnie odcedzam. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam do zeszklenia na łyżce oleju, przekładam do ryżu. Dodaję odsączony groszek i startą na drobnej tarce marchewkę, a także posiekane jajko. Wszystko dokładnie mieszam, aż powstanie kleista, gęsta masa. Doprawiam ją do smaku solą i pieprzem. Formuję 6-8 kulek, układam je w posmarowanym olejem naczyniu.
Mieszam składniki sosu, doprawiam go do smaku. Sos wykładam na kulki, ewentualnie jeszcze posypuję serem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na ok. 20 minut. Podaję na gorąco.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger