Zupa z kalafiorem i kaszą jaglaną (na kurczaku)
Pyszna zupa, trochę jesienna, dość gęsta. Pełna warzyw, z kaszą jaglaną. Przygotowałam ją na wywarze z udek kurczaka, a same udka przydały się do drugiego dania, które Wam później pokażę.
Składniki:
2-3 udka kurczaka do wywaru
5-6 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 średni kalafior
5 sporych ziemniaków
2 marchewki
2 pietruszki
50 g. wędzonego boczku
1 cebula
1 ząbek czosnku
w sezonie po 1 gałązce z liśćmi: selera, lubczyku
2 litry wody
2 garście kaszy jaglanej
1 łyżka posiekanych: koperku i natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Udka zalewam wodą, dodaję ziele angielskie i liście laurowe, związane liście selera i lubczyku oraz płaską łyżeczkę soli. Gotuję wszystko do momentu, aż mięso będzie miękkie. Wyjmuję mięso i związane liście, dodaję pokrojone drobno marchewki, pietruszkę i ziemniaki, oraz połowę różyczek kalafiora. Gotuję do miękkości warzyw. Wyjmuję związane liście, ziele angielskie i liście laurowe, a zupę lekko blenduję (niezupełnie na gładko, pozostawiam część warzyw w kawałkach). Dorzucam pozostałe, drobno podzielone różyczki kalafiora oraz kaszę, a także podsmażony (drobno pokrojony boczek) z cebulką. Gotuję 10-12 minut. Całość doprawiam do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanymi ziołami.
Składniki:
2-3 udka kurczaka do wywaru
5-6 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 średni kalafior
5 sporych ziemniaków
2 marchewki
2 pietruszki
50 g. wędzonego boczku
1 cebula
1 ząbek czosnku
w sezonie po 1 gałązce z liśćmi: selera, lubczyku
2 litry wody
2 garście kaszy jaglanej
1 łyżka posiekanych: koperku i natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Udka zalewam wodą, dodaję ziele angielskie i liście laurowe, związane liście selera i lubczyku oraz płaską łyżeczkę soli. Gotuję wszystko do momentu, aż mięso będzie miękkie. Wyjmuję mięso i związane liście, dodaję pokrojone drobno marchewki, pietruszkę i ziemniaki, oraz połowę różyczek kalafiora. Gotuję do miękkości warzyw. Wyjmuję związane liście, ziele angielskie i liście laurowe, a zupę lekko blenduję (niezupełnie na gładko, pozostawiam część warzyw w kawałkach). Dorzucam pozostałe, drobno podzielone różyczki kalafiora oraz kaszę, a także podsmażony (drobno pokrojony boczek) z cebulką. Gotuję 10-12 minut. Całość doprawiam do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz