Szukaj na blogu

Kurczak w potrawce z warzywami i brzoskwinią

Lubię przygotowywać tego rodzaju potrawki, bo dość szybko się je robi, a pomysłów na nie mam dużo. Dziś połączyłam mięso ze słodkimi warzywami i brzoskwinią, a smak podkręcają zioła i trawa cytrynowa. Idealna rzecz do kaszy czy ryżu!


Składniki na 2-3 osoby:
0,5 kg fileta z piersi kurczaka
2 marchewki
2 pietruszki
1 duża żółta papryka 
2 cebule
1 duża, dojrzała brzoskwinia
3 łyżki oleju
trochę wody do podlewania
sól, pieprz do smaku
ok. 0,5 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej (lub 1-2 łyżki soku z cytryny) 
szczypta tymianku
szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Mięso kroję na kawałki, oprószam solą i pieprzem, po czym krótko obsmażam na lekko złoty kolor. Obrane marchewki i pietruszki obieraczką do warzyw kroję na długie, cienkie paski; cebule kroję w piórka. Cebulę dorzucam na patelnię do podsmażonego kurczaka i pod przykryciem smażę aż się zeszkli. Następnie dorzucam marchew i pietruszkę. Dalej smażę pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie (jeśli jest taka konieczność, lekko wszystko podlewam wodą). Gdy warzywa są miękkie, dorzucam pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekany czosnek, doprawiam wszystko wstępnie do smaku solą, pieprzem i ziołami. Gdy papryka zmięknie, dodaję pokrojoną w kawałki brzoskwinię i jeszcze chwilę razem duszę. Jeszcze raz, ostatecznie, doprawiam. Podaję z kaszą lub ryżem.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger