Szukaj na blogu

Pieczone pomidory faszerowane ziemniakami i ricottą

Lekkie danie z piekarnika - pyszne pomidory faszerowane trochę na wzór ruskich pierogów, z tym że twaróg zastąpiłam ricottą.



Składniki:
6-8 dość twardych, ale dojrzałych pomidorów 
1 duża cebula
5-6 średniej wielkości ziemniaków
200 g. sera ricotta
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki tartej mozzarelli
Dodatkowo:
olej do smażenia cebuli i natłuszczenia formy
Przygotowanie:
Z umytych pomidory ścinam ostrym nożem ''czapeczki", a same pomidory wydrążam. Ziemniaki gotuję do miękkości, jeszcze ciepłe duszę na puree. Cebulę kroję w drobną kostkę, smażę do lekkiego zarumienienia, po czym dodaję do ziemniaków razem z ricottą. Wszystko mieszam i doprawiam do smaku solą i pieprzem, a następnie wypełniam farszem wydrążone pomidory.
Przykrywam je wcześniej odciętymi "czapeczkami"  i układam w natłuszczonej olejem formie do pieczenia. Piekę przez ok. 40 minut w 190 stopniach - pod przykryciem, a na kilka minut przed końcem pieczenia odkrywam i posypuję tartą mozzarellą.




                             

                             



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger