Paluszki ziemniaczane z kiszonym ogórkiem
Takie ziemniaczane paluszki to wspaniały dodatek do zupy, ale można je również zjeść jako drugie danie - podane z sosem będą smakowały wyśmienicie. Pod chrupiącą skórką ukrywa się puszysty, aksamitny środek - niebo w gębie!
Składniki:
ok. 600 g. ugotowanych ziemniaków
1 cebula
1 jajko
1-2 kiszone ogórki (niewielkie)
2-3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Ciepłe ziemniaki przekładam do miski i duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę.
Składniki:
ok. 600 g. ugotowanych ziemniaków
1 cebula
1 jajko
1-2 kiszone ogórki (niewielkie)
2-3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Ciepłe ziemniaki przekładam do miski i duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę.
Ogórka ze skórką ścieram na tarce z grubymi oczkami, lekko odciskam z płynu.
Cebulę kroję w małą kostkę i podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, po czym dorzucam do niej startego ogórka i jeszcze chwilę razem smażę.
Podsmażone przekładam do ziemniaków, dodaję jajko, koperek i mąkę - krótko mieszam łyżką (do połączenia się składników), doprawiam solą i pieprzem.
Powinno powstać gęste, kleiste ciasto.
Nabieram porcje wielkości malej mandarynki, formuję wałek i panieruję go w bułce tartej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz