Pieczone kotlety mielone z ognistą cebulą
Pyszne i aromatyczne kotlety z duszoną słodko-pikantną cebulą, które podałam z ziołowym jogurtem dla zrównoważenia smaku. Serdecznie polecam to danie!
Składniki na 6 porcji:
Kotlety:
0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
1 niewielka cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1/4 szklaki wody gazowanej (lub zwykłej, zimnej)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka pierzu cayenne
po 1 łyżce posiekanych ziół: lubczyku, pietruszki i bazylii
sól do smaku
Dodatkowo:
6 plastrów surowego, wędzonego boczku
Ognista cebula:
2 średniej wielkości cebule
2 łyżki oleju
2 plastry boczku
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta wędzonej papryki
1 łyżka syropu klonowego/0,5 płaskiej łyżeczki płynnego miodu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kotlety:
Składniki na 6 porcji:
Kotlety:
0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
1 niewielka cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1/4 szklaki wody gazowanej (lub zwykłej, zimnej)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka pierzu cayenne
po 1 łyżce posiekanych ziół: lubczyku, pietruszki i bazylii
sól do smaku
Dodatkowo:
6 plastrów surowego, wędzonego boczku
Ognista cebula:
2 średniej wielkości cebule
2 łyżki oleju
2 plastry boczku
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta wędzonej papryki
1 łyżka syropu klonowego/0,5 płaskiej łyżeczki płynnego miodu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kotlety:
Mięso przekładam do miski.
Niewielką cebulę kroję drobniutko i dorzucam do mięsa, razem z jajkiem, posiekanymi ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dolewam wodę, dodaję mieloną paprykę i pieprz cayenne, dokładnie wyrabiam dłonią masę.
Następnie doprawiam ją do smaku solą.
Z masy formuję 6 owalnych kotletów.
Każdy zawijam w jeden plaster boczku i tak przygotowane układam w naczyniu do pieczenia (dno wykładam papierem) - miejsce gdzie boczek się łączy po zwinięciu powinno być od spodu.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 45 -50 minut (kotlety powinny być upieczone po 40 minutach; na ostatnie kilka minut można włączyć funkcję grilla, by się bardziej zarumieniły).
Ognista cebula:
Ognista cebula:
Dwa plasterki boczku kroję w paseczki i przekładam na patelnię z łyżką oleju, podsmażam do wytopienia się tłuszczu.
Cebule kroję na pół, a potem na bardzo cienkie plasterki - gdy boczek się podsmaży, dokładam na patelnię cebulę.
Odrobinę ją solę, dolewam łyżkę oleju, przykrywam patelnię i na niewielkim ogniu podsmażam ok. pół godziny, mieszając od czasu do czasu.
Cebula powinna się ładnie zeszklić i lekko zbrązowieć.
Wtedy dodaję pieprz cayenne i syrop klonowy/miód, zwiększam ogień i już bez pokrywki smażę 3-4 minuty, mieszając by cebula się nie przypaliła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz