Bardzo szybki dorsz w sosie czosnkowo-koperkowym
Polecam Ci mój przepis - ten dorsz w sosie czosnkowo-koperkowym jest pyszny!
To bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie pysznej ryby. Delikatne mięso w połączeniu z czosnkowo-koperkowym sosem, przygotowanym na lekko palonym maśle smakuje doskonale. I co najfajniesze - wszystko zajmie Ci jakieś 20 minut!
Składniki:
kilka kawałów fileta z dorsza (lub innej ryby, z jak najmniejszą ilością ości)
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki słodkiej śmietanki/mleka
1 płaska mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jeśli planujesz podać rybę tak jak ja, z warzywami, zacznij je gotować na parze, a w czasie ich gotowania przygotuj rybę.
Rybę podzieloną na ok. 5 cm kawałki oprószam solą i pieprzem. Rozgrzewam dość mocno masło na patelni, układam kawałki ryby, przykrywam patelnię i smażę 3 minuty. Masło powinno lekko zacząć brązowieć. Wtedy przewracam rybę na drugą stronę, oprószam ją koperkiem, wlewam na patelnię śmietankę/mleko i dorzucam posiekane w plasterki ząbki czosnku. Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę 5 minut. Odlewam kilka łyżek płynu z patelni, gdy trochę przestygnie rozprowadzam w nim mąkę. Zawiesinę wlewam na patelnię, mieszam do zgęstnienia sosu. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z warzywami ugotowanymi na parze.
kilka kawałów fileta z dorsza (lub innej ryby, z jak najmniejszą ilością ości)
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki słodkiej śmietanki/mleka
1 płaska mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jeśli planujesz podać rybę tak jak ja, z warzywami, zacznij je gotować na parze, a w czasie ich gotowania przygotuj rybę.
Rybę podzieloną na ok. 5 cm kawałki oprószam solą i pieprzem. Rozgrzewam dość mocno masło na patelni, układam kawałki ryby, przykrywam patelnię i smażę 3 minuty. Masło powinno lekko zacząć brązowieć. Wtedy przewracam rybę na drugą stronę, oprószam ją koperkiem, wlewam na patelnię śmietankę/mleko i dorzucam posiekane w plasterki ząbki czosnku. Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę 5 minut. Odlewam kilka łyżek płynu z patelni, gdy trochę przestygnie rozprowadzam w nim mąkę. Zawiesinę wlewam na patelnię, mieszam do zgęstnienia sosu. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z warzywami ugotowanymi na parze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz