Szukaj na blogu

Zapiekanka z tartych warzyw

Któregoś wieczoru przygotowałam taką zapiekankę do pracy, i okazała się tak smaczna, że ją co jakiś czas powtarzam. Zazwyczaj szykuję ją w niewielkich porcjach, w aluminiowych foremkach, żeby szybko i łatwo ją upiec. Będzie bardzo dobra na zagospodarowanie np. warzyw z rosołu. Może być samodzielnym daniem, lub jak dziś u mnie - dodatkiem do obiadu.




Składniki:
1-2 duże ziemniaki, ugotowane
1 marchewka, ugotowana
kawałek selera, ugotowany
1 niewielka cebula
ok. 50 g. wędzonej wędliny lub boczku (można pominąć w wersji wege)
kilka różyczek brokuła, lekko podgotowanych
1 ząbek czosnku
garść tartego żółtego sera
ulubione zioła, u mnie koperek i natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do natłuszczenia foremki
bułka tarta do posypania foremki
plastry boczku (lub innej wędliny) do wyłożenia dna foremki - można pominąć w wersji wege
trochę startego sera na górę zapiekanki
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w drobną kostkę, przekładam na patelnię z łyżką oleju. Dorzucam pokrojoną drobno wędlinę i podsmażam razem do lekkiego zrumienienia. Do miski ścieram na grubej tarce po obraniu: ziemniaki, marchew i seler. Dodaję podsmażoną cebulę z wędliną, oraz posiekane zioła i czosnek, także tarty ser. Dokładnie mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Foremkę natłuszczam olejem i posypuję bułką tartą, dno wykładam boczkiem (wędliną). Następnie wypełniam foremkę masą warzywną, a na górze wtykam w nią różyczki brokuła. Piekę przez 30-35 minut w 200 stopniach, przed końcem pieczenia posypuję dodatkowo startym serem i jeszcze chwilkę zapiekam. Podaję na gorąco.



                               

                               

                                

                                



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger