Pasta z suszonych pomidorów i oliwek
Z prostych składników w zaledwie kilka minut można przygotować wspaniały dodatek do pieczywa czy sera.
Składniki:
10 suszonych pomidorów w oleju
8-10 czarnych oliwek
3-4 łyżki słonecznika (łuskanego)
1-2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Słonecznik podprażam na suchej patelni - uwaga, żeby go nie przypalić, bo pasta będzie gorzka.
Wszystkie składniki (pomidory - nie trzeba ich zanadto odsączać, oliwki, słonecznik i czosnek) miksuję, niekoniecznie na gładką masę, mogą pozostać drobne kawałki.
Pastę przechowuję w lodówce, w zamkniętym pojemniku, 3 do 4 dni.
Składniki:
10 suszonych pomidorów w oleju
8-10 czarnych oliwek
3-4 łyżki słonecznika (łuskanego)
1-2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Słonecznik podprażam na suchej patelni - uwaga, żeby go nie przypalić, bo pasta będzie gorzka.
Wszystkie składniki (pomidory - nie trzeba ich zanadto odsączać, oliwki, słonecznik i czosnek) miksuję, niekoniecznie na gładką masę, mogą pozostać drobne kawałki.
Pastę przechowuję w lodówce, w zamkniętym pojemniku, 3 do 4 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz