Szukaj na blogu

Dorsz w cieście kokosowym

Smaczny sposób na rybkę :)





Składniki na 2 osoby:
300 g. polędwicy z dorsza
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz (może być cytrynowy)
Ciasto:
100 g. mleka kokosowego (lepsze będzie gęste, czyli więcej śmietanki z góry puszki, mniej płynu z dołu)
1 jajko
pół małej cebuli
2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do  smaku
Dodatkowo:
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki oleju kokosowego do smażenia
Przygotowanie:
Rybę oprószam dokładnie solą i pieprzem, odkładam na 5 minut. Spryskuję sokiem z cytryny (jeśli użyłaś/eś pieprzu cytrynowego, możesz ten krok pominąć). Przygotowuję ciasto: mleko roztrzepuję z jajkiem, dodaję bardzo drobniutko pokrojoną połówkę cebuli, mieszam. Dodaję mąkę, jeszcze raz bardzo dokładnie mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Kawałki ryby obtaczam w mące, a potem przekładam do miski z ciastem i przewracam za pomocą widelca, by całe otoczyły się ciastem. Tak przygotowane wykładam na rozgrzany olej kokosowy. Smażę do ścięcia się ciasta z jednej strony, delikatnie przewracam na drugą, ponownie smażę aż ciasto się zetnie i lekko zarumieni. Przewracam ponownie i dosmażam po 2-3 minuty. Można też na chwilę przykryć patelnię pokrywką, lub przełożyć rybę na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podaję na gorąco, np. z surówką z białej rzodkwi.



                            

                            


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger