Pieczarki w cieście - pyszna przekąska
Świetna, prosta i niezwykle smaczna przekąska, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Zaskoczysz gości, gdy podasz ją np. z sosem żurawinowym!
Składniki:
12 pieczarek
sól ziołowa
2 duże jajka
5 łyżek mleka
6 pełnych (ale nie czubatych) łyżek mąki pszennej
sól i pieprz do ciasta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki myję i osuszam papierowym ręcznikiem, a następnie przecinam na pół. Każdą połówkę oprószam solą ziołową, wcierając ją w miejsce przecięcia.
Do miseczki wbijam jajka, roztrzepuję je z mlekiem,a potem stopniowo dodaję mąkę, mieszając do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta. Rozgrzewam olej w naczyniu, np. w rondelku lub w głębokiej patelni - powinien być na głębokość ok. 4 cm. Każdą pieczarkę zanurzam dokładnie w cieście i wrzucam do oleju. Smażę po ok. 3 minuty z obu stron (warto sprawdzić na jednej, czy taki czas wystarczy). Podaję od razu, odsączone z tłuszczu, np. z sosem żurawinowym.
Składniki:
12 pieczarek
sól ziołowa
2 duże jajka
5 łyżek mleka
6 pełnych (ale nie czubatych) łyżek mąki pszennej
sól i pieprz do ciasta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki myję i osuszam papierowym ręcznikiem, a następnie przecinam na pół. Każdą połówkę oprószam solą ziołową, wcierając ją w miejsce przecięcia.
Do miseczki wbijam jajka, roztrzepuję je z mlekiem,a potem stopniowo dodaję mąkę, mieszając do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta. Rozgrzewam olej w naczyniu, np. w rondelku lub w głębokiej patelni - powinien być na głębokość ok. 4 cm. Każdą pieczarkę zanurzam dokładnie w cieście i wrzucam do oleju. Smażę po ok. 3 minuty z obu stron (warto sprawdzić na jednej, czy taki czas wystarczy). Podaję od razu, odsączone z tłuszczu, np. z sosem żurawinowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz