Krążki z cukinii - pyszna przekąska
Banalnie proste do przygotowania, a naprawdę przepyszne danie! Możesz podać je na imprezie, możesz też przygotować te krążki na grillu. Polecam podać je np. z konfiturą z żurawiny, bądź z czerwonej cebuli.
Składniki:
boczek w plastrach, np. 8 plastrów
niewielka cukinia
2 łyżki tartej mozzarelli
sól ziołowa
1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Cukinię myję. Jeśli mam 8 plastrów boczku, potrzebna mi będzie podwójna ilość plasterków cukinii, w tym wypadku: 16 plasterków - cienkich, na ok. 3-4 mm. każdy. Cukinię oprószam lekko solą ziołową, po czym na połowie plasterków układam odrobinę startej mozzarelli. Przykrywam plastry z serem pozostałymi. Tak powstałe krążki zawijam w plastry boczku - każdy krążek w jeden plaster. Smażę na patelni z odrobiną oleju, na średnim ogniu, po ok. 3 minuty z każdej strony. Podaję np. z konfiturą z żurawiny.
Składniki:
boczek w plastrach, np. 8 plastrów
niewielka cukinia
2 łyżki tartej mozzarelli
sól ziołowa
1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Cukinię myję. Jeśli mam 8 plastrów boczku, potrzebna mi będzie podwójna ilość plasterków cukinii, w tym wypadku: 16 plasterków - cienkich, na ok. 3-4 mm. każdy. Cukinię oprószam lekko solą ziołową, po czym na połowie plasterków układam odrobinę startej mozzarelli. Przykrywam plastry z serem pozostałymi. Tak powstałe krążki zawijam w plastry boczku - każdy krążek w jeden plaster. Smażę na patelni z odrobiną oleju, na średnim ogniu, po ok. 3 minuty z każdej strony. Podaję np. z konfiturą z żurawiny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz