Zapiekana cykoria (z metką cebulową i sosem pomidorowym)
To bardzo prosta zapiekanka z kilku produktów. Do jej przygotowania użyłam metki cebulowej, która jest już przyprawiona. Zapiekanka ma świetny, wyrazisty smak; bardzo mi też tu odpowiada goryczka cykorii. Polecam na łatwy i pyszny obiad!
Co do cykorii, warto wiedzieć: (za stroną medonet.pl):
"Cykoria działa bardzo korzystnie na układ pokarmowy, pobudzając apetyt i dobrze wpływając na pracę wątroby, dzięki czemu wytwarza ona większą ilość żółci. Zaletą spożywania cykorii jest także to, że zwiększa możliwości organizmu w zakresie tworzenia czerwonych krwinek i poprawia pracę nerek. Powinny stosować ją osoby zmagające się z wysokim poziomem cholesterolu oraz z cukrzycą, a także kobiety w okresie laktacji, gdyż zwiększa ilość mleka do karmienia dziecka. Uważana jest ponadto za bezkofeinowy substytut kawy, dzięki temu, że wzmacnia organizm."
Składniki na 2 osoby:
4 niewielkie główki cykorii
2 średnie cebule
400 g. metki, u mnie wołowa po 200 g: wieprzowej cebulowej i wołowej tatarskiej
200 g. passaty pomidorowej
1 łyżeczka mąki pszennej
200 g. tartej mozzarelli
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
odrobina oleju do podsmażenia cebuli
1 łyżeczka masła do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Cykorie kroję wzdłuż na 4 części, wykrajam najtwardsze końcówki. Obrane cebule kroję np. w plastry, i na niewielkiej ilości oleju podsmażam do zeszklenia. Mięso wyjmuję z folii i rozrywam na małe porcje. Sos pomidorowy doprawiam solą i pieprzem, mieszam z mieszam z mąką i 3/4 ilości startego sera.
Formę do pieczenia smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Na dnie układam warstwę pokrojonych cykorii, wykładam połowę mięsa i połowę sosu; powtarzam warstwy: cykoria, mięso, sos. Szczelnie przykrywam formę i piekę w 190 stopniach przez 60 minut (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) . Po tym czasie zdejmuję przykrycie, zapiekankę posypuję resztą sera i piekę jeszcze kilka minut do jego zrumienienia. Podaję na gorąco.
Co do cykorii, warto wiedzieć: (za stroną medonet.pl):
"Cykoria działa bardzo korzystnie na układ pokarmowy, pobudzając apetyt i dobrze wpływając na pracę wątroby, dzięki czemu wytwarza ona większą ilość żółci. Zaletą spożywania cykorii jest także to, że zwiększa możliwości organizmu w zakresie tworzenia czerwonych krwinek i poprawia pracę nerek. Powinny stosować ją osoby zmagające się z wysokim poziomem cholesterolu oraz z cukrzycą, a także kobiety w okresie laktacji, gdyż zwiększa ilość mleka do karmienia dziecka. Uważana jest ponadto za bezkofeinowy substytut kawy, dzięki temu, że wzmacnia organizm."
Składniki na 2 osoby:
4 niewielkie główki cykorii
2 średnie cebule
400 g. metki, u mnie wołowa po 200 g: wieprzowej cebulowej i wołowej tatarskiej
200 g. passaty pomidorowej
1 łyżeczka mąki pszennej
200 g. tartej mozzarelli
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
odrobina oleju do podsmażenia cebuli
1 łyżeczka masła do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Cykorie kroję wzdłuż na 4 części, wykrajam najtwardsze końcówki. Obrane cebule kroję np. w plastry, i na niewielkiej ilości oleju podsmażam do zeszklenia. Mięso wyjmuję z folii i rozrywam na małe porcje. Sos pomidorowy doprawiam solą i pieprzem, mieszam z mieszam z mąką i 3/4 ilości startego sera.
Formę do pieczenia smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Na dnie układam warstwę pokrojonych cykorii, wykładam połowę mięsa i połowę sosu; powtarzam warstwy: cykoria, mięso, sos. Szczelnie przykrywam formę i piekę w 190 stopniach przez 60 minut (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) . Po tym czasie zdejmuję przykrycie, zapiekankę posypuję resztą sera i piekę jeszcze kilka minut do jego zrumienienia. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz