Szukaj na blogu

Kotlety mielone z makaronem i pieczarkami

Wczoraj wieczorem zastanawiałam się co zrobię dziś na obiad, i pomysł na te kotlety po prostu wpadł mi do głowy, ale to będzie dobry sposób na wykorzystanie zbyt  dużej ilości ugotowanego makaronu. Czyli oszczędnie i domowo, bo gdzie poza domem ktoś zaserwuje nam taką potrawę?

Jeśli szukasz innego pomysłu na oszczędne mielone, może spodoba Ci się również TEN PRZEPIS.




Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 szalotka bananowa lub pół niewielkiej, zwykłej cebuli
ok. 60-80 g. makaronu- waga przed ugotowaniem (u mnie typu lane kluski, może być inny) 
1 ząbek czosnku
1 jajko
sól i pieprz do smaku
(do przyprawienia kotletów można też dodać ulubione zioła)
Dodatkowo:
1 pełna łyżka mąki pszennej do panierowania 
10-12 średniej wielkości pieczarek
1 średniej wielkości cebula
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu, po czym odcedzam, studzę i siekam. Mięso przekładam do miski, dodaję jajko, posiekaną drobno (surową) szalotkę lub cebulę, ugotowany makaron, ewentualnie zioła, oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiam masę. Formuję kotlety wielkości mandarynki, panieruję je w mące. Smażę na złoto z obu stron na oleju (nie muszą być dosmażone w środku). Podsmażone kotlety zsuwam dookoła brzegów patelni, a w wolne miejsce pośrodku wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę. Odrobinę ją solę, po czym przykrywam patelnię i smażę razem ok. 5 minut. Cebula powinna się zeszklić i lekko zezłocić. Wtedy dodaję pokrojone w plasterki pieczarki. Pod przykryciem smażę ok. 10 minut, mieszając 2-krotnie. Dodaję mieloną paprykę, posiekany czosnek, oraz sos sojowy. Mieszam, i pod pokrywka, na małym ogniu, duszę jeszcze 10-15 minut. 












Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger