Zupa paprykowa
Lekka i delikatna, kolorowa i pyszna zupa, pachnąca lubczykiem i czosnkiem.
Składniki:
porcja mięsnych kości na zupę (u mnie żeberko wieprzowe, ale możesz ugotować wywar na porcji drobiowej)
2 litry wody
1 średniej wielkości cebula
2 niewielkie marchewki
1 mała pietruszka
po jednej: czerwonej, zielonej i żółtej papryce (średniej wielkości)
1 dojrzały, miąższysty pomidor, np. malinowy
1 gałązka lubczyku
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 garści kaszy jęczmiennej
2-3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte kości zalewam w garnku zimną wodą, dodaję ziele angielskie i liście laurowe, oraz płaską łyżeczkę soli.
Składniki:
porcja mięsnych kości na zupę (u mnie żeberko wieprzowe, ale możesz ugotować wywar na porcji drobiowej)
2 litry wody
1 średniej wielkości cebula
2 niewielkie marchewki
1 mała pietruszka
po jednej: czerwonej, zielonej i żółtej papryce (średniej wielkości)
1 dojrzały, miąższysty pomidor, np. malinowy
1 gałązka lubczyku
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 garści kaszy jęczmiennej
2-3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte kości zalewam w garnku zimną wodą, dodaję ziele angielskie i liście laurowe, oraz płaską łyżeczkę soli.
Zagotowuję, zdejmuję z wywaru szumowiny.
Gotuję dalej na małym ogniu, pod przykryciem.
W tym czasie przygotowuję warzywa: obieram cebulę, marchewki i pietruszkę. Wszystkie warzywa kroję w drobną kostkę.
Rozgrzewam na patelni 2-3 łyżki oleju i wrzucam cebulę, a po chwili marchew i pietruszkę.
Smażę do lekkiego zezłocenia, łącznie z tłuszczem przekładam do wywaru. Dokładam też gałązkę lubczyku.
Gotuję do chwili gdy mięso na kościach jest zupełnie miękkie.
Umyte papryki kroję na pół, wycinam gniazda nasienne, po czym kroję je w paseczki - i ostatecznie w kostkę.
Pokrojone wrzucam do zupy, razem z kaszą jęczmienną.
Gotuję dalej na małym ogniu ok. 6-8 minut.
Pomidora kroję w kostkę, wrzucam do zupy, dodaję też posiekany czosnek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz