Przyprawa do pieczonego kurczaka
Smak pieczonego kurczaka z mojego dzieciństwa, z rodzinnego domu. Odkąd sięgam pamięcią Mama najczęściej w ten właśnie sposób go przygotowuje. Pięć składników, i wspaniały, bogaty smak upieczonego mięsa, z rumianą skórką, soczystym wnętrzem... Kurczaka należy natrzeć taką mieszanką na dzień przed pieczeniem.
Ta przyprawa doskonale pasuje również do wieprzowiny!
Składniki (do przyprawienia 4 dużych udek kurczaka, ok. 1,5 kg):
1,5 płaskiej łyżki soli (jeśli używasz mało soli, zmniejsz ilość o połowę)
1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 płaskie łyżki suszonego majeranku
7-10 liści laurowych (średniej wielkości)
3 duże ząbki czosnku
Przygotowanie:
Liście laurowe albo bardzo drobno siekam, albo - jak ja, rozdrabniam w malakserze. Czosnek po obraniu przeciskam przez praskę. Wszystkie składniki przyprawy dokładnie mieszam w miseczce, rozcierając w palcach jak kruszonkę. Mieszaniną dokładnie nacieram mięso i szczelnie zawinięte odkładam na 12 godzin do lodówki. Tak przygotowane piekę.
Ta przyprawa doskonale pasuje również do wieprzowiny!
Na zdjęciu wyżej widzisz udka pieczone przez ok. 70 minut w 190 stopniach C, bez przykrycia, na środkowym poziomie piekarnika, bez termoobiegu. W trakcie pieczenia dwukrotnie polewałam mięso tłuszczem spod pieczenia.
Składniki (do przyprawienia 4 dużych udek kurczaka, ok. 1,5 kg):
1,5 płaskiej łyżki soli (jeśli używasz mało soli, zmniejsz ilość o połowę)
1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 płaskie łyżki suszonego majeranku
7-10 liści laurowych (średniej wielkości)
3 duże ząbki czosnku
Przygotowanie:
Liście laurowe albo bardzo drobno siekam, albo - jak ja, rozdrabniam w malakserze. Czosnek po obraniu przeciskam przez praskę. Wszystkie składniki przyprawy dokładnie mieszam w miseczce, rozcierając w palcach jak kruszonkę. Mieszaniną dokładnie nacieram mięso i szczelnie zawinięte odkładam na 12 godzin do lodówki. Tak przygotowane piekę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz