Szukaj na blogu

Śliwkowa marynata do karkówki (na grilla i do piekarnika)

Prosta, pyszna marynata przygotowana na bazie powideł śliwkowych oraz musztardy sarepskiej. 
Do przygotowania mojej karkówki dodatkowo użyłam sosu Worcester - w trakcie grillowania polewałam nim mięso. 
Karkówka wyszła przepyszna, pikantna i przyjemnie słodka zarazem. 





Marynata na ok. pół kg mięsa:
1 pełna łyżka powideł śliwkowych
1 pełna łyżeczka musztardy sarepskiej
3 szalotki bananowe (lub 1 duża, zwykła cebula)
1 duży ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka soli
0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
Dodatkowo:
5 łyżek sosu Worcester (ma przyjemny, śliwkowy posmak) - nie jest konieczny
Przygotowanie: Obrane szalotki siekam bardzo drobno, czosnek przeciskam przez praskę. Wszystkie składniki marynaty z wyjątkiem sosu Worcester dokładnie mieszam - powstanie gęsta pasta. Tak powstałą pastą nacieram np. cienkie plastry karkówki i pod przykryciem odstawiam mięso na kilka godzin do lodówki (może w niej leżeć całą noc). 









Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger