Kotlety z cukinią, rukolą, sałatą lodową i kuskusem (pieczone)
Wspaniałe kotlety, lekkie i pachnące niczym cała grządka z ziołami, a na dodatek prawie z niczego! Uwielbiam takie dania i cieszę się, że w końcu miałam dziś chwilkę, żeby się w te kotlety pobawić. Bardzo polecam!
Składniki na 9-10 kotletów:
1 duża cukinia (ok. 700-800 g.)
1 średniej wielkości cebula
ok. 50 g. rukoli
1/4 sałaty lodowej
2 ząbki czosnku
2 jajka
ok. 0,5 szklanki kaszy kuskus (surowej)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
kilka liści lubczyku, posiekanych
kilka liści bazylii, posiekanych
6-8 łyżek bułki tartej
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Rukolę i sałatę lodową siekam drobno, przekładam do miski.
1 duża cukinia (ok. 700-800 g.)
1 średniej wielkości cebula
ok. 50 g. rukoli
1/4 sałaty lodowej
2 ząbki czosnku
2 jajka
ok. 0,5 szklanki kaszy kuskus (surowej)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
kilka liści lubczyku, posiekanych
kilka liści bazylii, posiekanych
6-8 łyżek bułki tartej
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Rukolę i sałatę lodową siekam drobno, przekładam do miski.
Obieram i kroję w drobną kostkę cebulę, podsmażam ją do zeszklenia na małej ilości oleju, przekładam (odsączoną z tłuszczu) do miski.
Cukinię myję i razem ze skórką ścieram na tarce z dużymi oczkami, do oddzielnego naczynia.
Odrobinę ją solę, po czym przez chwilę dokładnie ściskam w dłoniach, by lekko zmiękła, a następnie odciskam płyn. Odciśniętą cukinię przekładam do miski z warzywami.
Dodaję jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek, a także posiekane zioła.
Dosypuję kuskus, dokładnie mieszam, odstawiam na 5 minut. Dosypuję bułkę tartą, doprawiam masę do smaku solą i pieprzem.
Masa będzie dość luźna, ale po ściśnięciu w dłoniach da się uformować okrągłe kotlety - układam je na płaskiej blasze wyłożonej papierem.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na 35 minut.
Podaję na gorąco, np. z serkiem wiejskim, lub z jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz