Filet z kurczaka ze świeżymi ziołami
Nie zawsze jest tak, że na przygotowanie obiadu trzeba poświęcić długie godziny. To danie jest przykładem, że wystarczy niewiele czasu, by zjeść pyszny i sycący posiłek. To naprawdę szybki i bardzo smaczny obiad. Kurczaka możesz zamienić na indyka, a zioła na Twoje ulubione. By praca w kuchni zawsze szła sprawnie, warto zadbać o odpowiednie narzędzia, jak np. ostre i wygodne w użyciu noże Zwieger, polecam serię Klassiker II*
* do przygotowania dzisiejszego obiadu użyłam noża uniwersalnego 12,5 cm, który pomógł mi szybko pokroić cebulę, zioła i czosnek, oraz noża Szefa - ten doskonale sprawdził się przy krojeniu mięsa.
Porcja na 2 osoby:
0,5 kg fileta z kurczaka (może być indyk)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mąki pszennej - w kuchni diabetyka ją pomijamy!
pół łyżeczki soli ziołowej (lub zwykłej)
pieprz do smaku
2 łyżki oleju
3-4 gałązki natki pietruszki
1-2 gałązki lubczyku
kilka liści świeżej bazylii
gałązka tymianku
szczypta posiekanej papryczki chili (lub po prostu - suszonej i zmielonej)
Przygotowanie:
Filety z kurczaka kroję ostrym nożem w ok. półcentymetrowe plastry - od jakiegoś czasu używam w kuchni bardzo dobrych noży firmy Zwieger. Plastry układam płasko na talerzu lub desce, oprószam solą ziołową/zwykłą solą, oraz mąką - z obu stron. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni i obsmażam mięso na złoto. Kroję w kostkę cebulę, dorzucam do mięsa, dokładam też tymianek. Przykrywam patelnię i na małym ogniu smażę 10 minut, mieszając. Następnie dodaję posiekane zioła (nie siekam tylko grubych łodyg) oraz posiekany ząbek czosnku i papryczkę chili. Dolewam wodę, przykrywam patelnię. Na malutkim ogniu duszę ok. 20-25 minut, aż mięso będzie miękkie. Podaję z ziemniakami lub kaszą.
* do przygotowania dzisiejszego obiadu użyłam noża uniwersalnego 12,5 cm, który pomógł mi szybko pokroić cebulę, zioła i czosnek, oraz noża Szefa - ten doskonale sprawdził się przy krojeniu mięsa.
Porcja na 2 osoby:
0,5 kg fileta z kurczaka (może być indyk)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mąki pszennej - w kuchni diabetyka ją pomijamy!
pół łyżeczki soli ziołowej (lub zwykłej)
pieprz do smaku
2 łyżki oleju
3-4 gałązki natki pietruszki
1-2 gałązki lubczyku
kilka liści świeżej bazylii
gałązka tymianku
szczypta posiekanej papryczki chili (lub po prostu - suszonej i zmielonej)
Przygotowanie:
Filety z kurczaka kroję ostrym nożem w ok. półcentymetrowe plastry - od jakiegoś czasu używam w kuchni bardzo dobrych noży firmy Zwieger. Plastry układam płasko na talerzu lub desce, oprószam solą ziołową/zwykłą solą, oraz mąką - z obu stron. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni i obsmażam mięso na złoto. Kroję w kostkę cebulę, dorzucam do mięsa, dokładam też tymianek. Przykrywam patelnię i na małym ogniu smażę 10 minut, mieszając. Następnie dodaję posiekane zioła (nie siekam tylko grubych łodyg) oraz posiekany ząbek czosnku i papryczkę chili. Dolewam wodę, przykrywam patelnię. Na malutkim ogniu duszę ok. 20-25 minut, aż mięso będzie miękkie. Podaję z ziemniakami lub kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz