Szukaj na blogu

Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w połączeniu z cebulką i pysznym, kiszonym ogórkiem, i jeszcze w aksamitnej, kremowej śmietanie - to po prostu musi smakować :)

Bardzo szybkie w przygotowaniu, choć warto im dać godzinkę przed podaniem, by wszystko się ładnie przegryzło i miało pełnię smaku. A sekretem smaku są oczywiście dobrej jakości śledzie, ale też drobno pokrojone warzywa - do tego polecam nóż uniwersalny 12,5 cm Zwieger Klassiker II - idealnie leży w dłoni, a jego ostrze wspaniale tnie i szatkuje.




Składniki:
200 g. śledzi w oleju, odsączonych
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
2 średniej wielkości ogórki kiszone
2 pełne łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
do smaku pieprz i sól
ewentualnie szczypta cukru
posiekany szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Śledzie kroję w równe kawałki, ok. 3 cm. Obraną cebulę bardzo drobno kroję, podobnie ogórki (nie obierałam ich, bo użyłam ogórków własnej produkcji, nie mają twardej skórki). Śledzie, pokrojoną cebulę i ogórki przekładam do miski, mieszam, doprawiam pieprzem. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę. Mieszam ponownie, odstawiam na godzinę do lodówki i dopiero wtedy ewentualnie doprawiam solą i szczyptą cukru. Przed podaniem posypuję posiekanym szczypiorkiem.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger