Szukaj na blogu

Polędwiczki z kurczaka z tymiankiem i białym winem (obiad w 20 minut)

W dwadzieścia minut możesz przygotować niezwykle delikatne, smaczne polędwiczki z kurczaka, z przyjemną nutą białego wina, i tymiankiem. Do nich bardzo pasuje świeża surówka z białej kapusty.


Składniki dla 2 osób:
400 g. polędwiczek z kurczaka
1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
3/4 płaskiej łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki oleju
1 łyżeczka zimnego masła
Przygotowanie:
Polędwiczki podzielone na niewielkie kawałki przekładam do miski, posypuję solą i cukrem, wmasowuję je w mięso. Dosypuję tymianek, jeszcze raz mieszam.
Rozgrzewam olej na patelni, układam mięso i smażę je po 2 minuty z każdej strony, do ładnego, rumianego koloru. Dodaję masło, czekam aż się rozpuści. Dolewam wino, mieszam, smażę aż odparuje.
Podaję na gorąco, z surówką.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger