Szukaj na blogu

Tortille z pieczarkami z patelni

Dobrze pamiętam bułki z pieczarkami na dworcu PKP w Bielsku - Białej lat dziewięćdziesiątych. Generalnie ilekroć tam byłam, bułka musiała być zjedzona. Mam sentyment do tego smaku. Dziś wariacja na ten temat, bo zamiast w bułce, farsz zamknęłam w wieloziarnistej tortilli, dorzuciłam też ser. Proste, tanie i pyszne danie!


Składniki (4 porcje):
0,5 kg pieczarek
1 duża cebula
150 g. tartej mozzarelli
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
rukola
4 tortille wieloziarniste
Przygotowanie:
Cebulę kroję w kostkę, a pieczarki w plasterki. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam cebulę, oprószam ją solą i przykrywam patelnię pokrywka. Skażę ok. 5 minut de zeszklenia cebuli, po czym wrzucam pieczarki. Również je troszkę solę, ponownie przykrywam patelnię i na średnim ogniu smażę do 10 minut. Odkrywam pokrywkę, zwiększam ogień i przez 2-3 minuty odparowuję nadmiar wody (farsz powinien zostać soczysty). Podsmażone pieczarki z cebulą przekładam do miski, do ostudzenia. Dodaję starty der, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję posiekaną natkę pietruszki. 
Na połowie każdej tortilli układam rukolę, a na drugą połowę wykładam farsz. Zawijam do środka część tortilli od strony rukoli, a potem roluję (prostopadle) resztę.
Zwinięte tortille układam na suchej, rozgrzanej patelni, i obsmażam do zrumienienia z każdej strony.
Podaję gorące.









Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger