Pieczone kotlety z marchewki z orzechami włoskimi
W tych kotletach zaskakująca jest chrupkość, dzięki dodatkowi orzechów. Są lekkie i pyszne, idealne dla osób dbających o linię!
Podałam je z dipem przygotowanym z gęstego jogurtu, również z dodatkiem mielonych orzechów.
600 g. ugotowanej marchewki (waga po ugotowaniu i obraniu)
250 g. cebuli, drobniutko pokrojonej
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
100 g. płatków owsianych
100 g. płatków owsianych
70 g. orzechów włoskich
1 jajko
2 spore ząbki czosnku
0,5 płaskiej łyżeczki ziaren kuminu, rozgniecionych w moździerzu
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
1 jajko
2 spore ząbki czosnku
0,5 płaskiej łyżeczki ziaren kuminu, rozgniecionych w moździerzu
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Marchewkę (obraną) ścieram na tarce z grubymi oczkami, przekładam do miski. Pokrojoną cebulę podsmażam z odrobiną soli do zeszklenia, dodaję do startej marchewki. Dokładam jajko, przeciśnięte przez prasę ząbki czosnku, płatki owsiane i posiekane orzechy, dokładnie mieszam, a potem doprawiam do smaku kuminem, solą i pieprzem. Masa powinna być wyrazista w smaku.
Miskę z masą odstawiam na godzinę pod przykryciem (temperatura pokojowa), a następnie formuję kotleciki, układam je na blasze wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu). Piekę ok. 30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz