Szukaj na blogu

Smażone kulki ryżowe podane z wołowiną i warzywami stir fry

Warzywa i wołowina przygotowane metodą szybkiego smażenia, czyli stir fry, to pyszna obiadowa propozycja. Zrobiłam do nich smażone kulki ryżowe, chrupiące i bardzo smaczne.

Taki posiłek przygotujesz szybko, jednak wymaga on sprawności, bo wszystko dzieje się praktycznie razem: kulki ryżowe smażą się, żeby były gorące i chrupiące, a obok na patelni przygotowujesz warzywa i mięso. Koniecznie wcześniej przygotuj sobie wszystko: pokrój warzywa, ustaw je i przyprawy w zasięgu ręki.


                                              
Składniki:
Kulki ryżowe:(10 kulek)
0,5 szklanki białego ryżu 
1 szklanka wody do gotowania
szczypta soli do gotowania
1 łyżeczka ziaren czarnuszki
2 łyżeczki białego sezamu
olej do głębokiego smażenia
Wołowina z warzywami stire fry:
150 g. ładnej wołowiny, u mnie ligawy
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Marynata do mięsa:
2 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki olej sezamowego
pół łyżeczki płynnego miodu
1 ząbek czosnku
Dodatkowo:
1 niewielka cebula
2 cm świeżego imbiru (ok. 20 g)
1 mała papryczka chili bez pestek 
kawałek zielonej papryki
5-8 niewielkich różyczek brokuła
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju roślinnego
sok z połowy limonki
2 łyżki jasnego sezamu, podprażonego na suchej patelni
Przygotowanie:
Wołowinę kroję w cienkie paski, przekładam do miseczki, wlewam sos sojowy i olej sezamowy, dodaję miód przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszam, odstawiam na 20 minut. Przed samym  smażeniem oprószam mięso mąką ziemniaczaną.
Ryż gotuję w osolonej wodzie, aż się lekko rozgotuje. Jeszcze gorący lekko rozcieram łyżką, a gdy trochę przestygnie, wsypuję do niego czarnuszkę i sezam, dokładnie mieszam. W dłoniach formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, odkładam do przestygnięcia na talerz.
W szerokim rondlu rozgrzewam olej roślinny (ilość na 4 cm głębokości), wrzucam kulki i smażę je do zrumienienia. Usmażone wyjmuję na talerz wyłożony papierem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
W czasie gdy smażą się kulki ryżowe:
- obraną cebulę kroję w piórka
- obrany imbir siekam w paseczki 
- drobno kroję papryczkę chili
- zieloną paprykę kroję w paseczki
- różyczki brokuła kroję na 2-3 części
Rozgrzewam mocno patelnię, wlewam 2 łyżki oleju, wrzucam na patelnię pokrojoną cebulę, smażę na mocnym ogniu 2 minuty. Dodaję pozostała warzywa, smażę 3 minuty mieszając, a potem dodaję sos sojowy i cukier, smażę jeszcze minutę. Warzywa powinny pozostać chrupiące. Zdejmuję je z patelni, wlewam łyżkę oleju i wykładam paseczki wołowiny. Smażę po minucie z każdej strony. Do podsmażonego mięsa z powrotem przekładam warzywa, skrapiam wszystko sokiem z limonki.
Na porcję warzyw wykładam kilka kulek ryżowych, podaję na gorąco.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger