Pieczone udka kurczaka z rumianą skórką
Bardzo pyszne udka z kurczaka z pięknie zarumienioną skórką i delikatnym i soczystym mięskiem. Troszkę pikantne, troszkę słodkie, z lekkim aromatem cytrusów - bardzo polecam na obiad!
Składniki:
4 udka z kurczaka (ok. 1,2 kg)
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 niewielkie cebule
1 główka czosnku
pół pomarańczy
duża szczypta suszonego cząbru
2 łyżki oleju
4 udka z kurczaka (ok. 1,2 kg)
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 niewielkie cebule
1 główka czosnku
pół pomarańczy
duża szczypta suszonego cząbru
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski, nacieram solą i pieprzem, a potem wlewam oba sosy, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, wszystko mieszam i odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki.
Blachę smaruję olejem, wykładam kurczaka i cebulę, dodaję przekrojoną na pół główkę czosnku; dokładam pokrojone kawałki pomarańczy. Wszystko oprószam cząbrem.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Mięso piekę przez ok. 70 minut w takiej temperaturze, polewając je kilka razy płynem z dnia blachy, po czym przykrywam i piekę jeszcze 15 minut w temperaturze 150 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz