Curry z kurczakiem, cukinią i zielonym groszkiem
Tego typu potrawkę najczęściej podaję z oddzielnie ugotowanym ryżem. Jest pyszna, i szybko się ją robi. Wyrazisty smak przypraw i warzyw, aksamitny sos, soczysty kurczak - to wszystko gwarantuje, że obiad będzie bardzo smaczny!
Składniki na 2-3 osoby:
500 g. fileta z piersi kurczaka
1 średniej wielkości cukinia
1 puszka zielonego groszku
1 małą czerwona papryczka chili (bez pestek)
10 pomidorków koktajlowych
2 garście świeżej rukoli (lub szpinaku)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1,5 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka mieszanki curry
0,5 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
1 płaska łyżeczka kurkumy
500 g. fileta z piersi kurczaka
1 średniej wielkości cukinia
1 puszka zielonego groszku
1 małą czerwona papryczka chili (bez pestek)
10 pomidorków koktajlowych
2 garście świeżej rukoli (lub szpinaku)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1,5 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka mieszanki curry
0,5 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
1 płaska łyżeczka kurkumy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję na kilkucentymetrowe kawałki, oprószam lekko solą i pieprzem. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wkładam kurczaka i smażę go krótko, do lekkiego zrumienienia. Dodaję pokrojoną w grubą kostkę cebulę, smażę mieszając 3-4 minuty, a następnie dorzucam również pokrojoną w kostkę (spore kawałki) cukinię (ze skórką). Przykrywam, smażę 5-6 minut. Dolewam śmietankę, dodaję odsączony groszek i przeciśnięty przez praskę czosnek, a także pomidorki koktajlowe - każdy kroję na 2 albo 3 części. Dodaję curry, mielony kumin i kurkumę, dorzucam rukolę (lub szpinak). Na minimalnym ogniu duszę wszystko pod przykryciem 7-10 minut (cukinia powinna pozostać jędrna). Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz