Filet z kurczaka w lekkim sosie z papryką i cukinią
Delikatne mięso z fileta udusiłam z kolorowymi warzywami w lekkim, mlecznym sosie. Smakuje pysznie!
Składniki (porcja na 2 osoby):
ok. 400 g fileta z piersi kurczaka
3 łyżki oleju
1 mała cebula
pół niedużej żółtej papryki
pół niedużej zielonej papryki
małą żóła cukinia
małą zielona cukinia
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka mąki psznnej
sól i pieprz do smaku
ok. 3/4 szklanki mleka
Przygotowanie:
Mięso kroję na niewielkie kawałki, oprószam solą i pieorzem, a potem posypuję mąką i mieszam.
Rozgrzeam olej w głębokiej patelni i podsmażam kawałki kurczaka z obu stron na jasnozłoty kolor.
Obieram cebulę, kroję ją na małą kostkę, wrzucam do podsmażonego mięsa.
Smażę kilka minut, żeby cebula się zeszkliła.
Następnie dodaję pokrojone w kostkę papryki, mieszam i smażę pod przykryciem ok. 10 minut (na średnim ogniu).
W międzyczasie myję cukinie, przekrajam je wzdłuż na cztery, a potem kroję na plasterki.
Cukinię dodaję do kurczaka z papryką, zmniejszam ogień do małego.
Smażę kilka minut, dolewam 1/3 mleka.
Dodaję posiekany czosnek, przykrywam i duszę łącznie ok. 15 minut.
W międzyczasie mieszam i uzupełniam mleko.
Na końcu doprawiam do smaku solą i pieprzem, a przed podaniem dodaję posiekany koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz