Zapiekanka z ziemniakami, cukinią i boczkiem
Ładny i dobry obiadek 😊 Trochę zabawy z nim co prawda było, ale było warto.
Nie podaję dokładnych proporcji na to danie, bo wszystko i tak będzie zależało od tego, jakiego naczynia do pieczenia użyjesz. Ja użyłam 4 opakowań boczku po 100 g, jedną cukinię i 6 albo 7 średnich ziemniaków.
Składniki:
młode ziemniaki
niewielkie cukinie, u mnie zielone, ale oczywiście mogą być żółte
wędzony surowy boczek w plastrach
majonez
starty żółty ser
2-3 ząbki czosnku
posiekana natka pietruszki
do smaku: sól (niewiele) i mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Obieram lub bardzo dokładnie myję ziemniaki, po czym kroję je na cieniutkie plasterki.
To ważne, bo inaczej ciężko będzie zwinąć roladki.
Cukinię także dokładnie myję i kroję wzdłuż na cienkie na 2-3 mm plastry.
Zwijam roladki: rozkładam plaster boczku, smarujęgo cienką warstwą majonezu, układam plastry ziemniaków.
Ziemniaki oprószam pieprzem, ewentualnie odrobiną soli (z tą ostrożnie, bo boczek jest słony).
Zwijam roladki, starając się żeby były dość ścisłe.
Tak samo postępuję z plastrami cukinii.
Roladki układam w formie lekko natuszczonej olejem.
Między nie dodaję posiekany czosnek.
Wstawiam do piekarnika o temepraturze 200 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 20-25 minut - boczek powienien zacząć się rumienić.
Następnie przykrywam naczynie i piekę wszystko ok. pół godziny, żeby zmiękły ziemniaki.
Zdejmuję przykrycie, posypuję wszystko serem i piekę jeszcze ok. 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz