Karkówka biesiadna
Zjedliśmy dziś pyszny obiad - wyśmienitą karkówkę, duszoną z papryką, porem i pieczarkami, w gęstym i zawiesistym sosie.
Składniki:
500-600 g karkówki
1 średnia cebula
po pół: czerwonej, żółtej i zielonej papryki
1 średni por
3-4 duże pieczarki
pół dużego pomidora, najlepiej malinowego
2-3 duże ząbki czosnku
2-3 łyżki grubego szczypioru
do smaku: sól ziołowa lub zwykła, świeżo mielony czarny pieprz, słodka mielona papryka, curry
mąka do panierowania
3-4 łyżki oleju do smażenia
ok. 1,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Karkówkę kroję na kotlety ok. 1 cm grubości, każdy rozbijam dość mocno tłuczkiem.
Mięso oprószam z obu stron solą, pieprzem, czerwoną papryką i odrobiną curry.
Mięso panieruję z obu stron w mące.
Mocno rozgrzewam olej na patelni i obsmażam karkówkę na rumiano, do mocno brązowego koloru.
Gdy mięso jest podsmażone, dorzucam do niego na patelnię cebulę pokrojoną w kostkę.
Chwilę smażę razem, po czym dodaję grubo pokrojonego pora (najpierw wzdłuż na ćwiatki, potem na plasterki) i posiekany czosnek.
Smażę na dużym ogniu przez 3-4 minuty, po czym dolewam szklankę wody, zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i duszę ok. 20 minut.
Gdy mięso jest już półmiękkie, dodaję grubo pokrojone pieczarki.
Dalej duszę pod pokrywką ok. 10 minut.
W razie potrzeby dolewam pozostałą wodę.
Dodaję posiekanego pomidora i pokrojone w grubą kostkę papryki.
Duszę do miękkości mięsa, ok. 20 minut.
Doprawiam ostatecznie do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypuję pokrojonym szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz