Szukaj na blogu

Karkówka biesiadna

Zjedliśmy dziś pyszny obiad - wyśmienitą karkówkę, duszoną z papryką, porem i pieczarkami, w gęstym i zawiesistym sosie. 



Składniki:

500-600 g karkówki

1 średnia cebula

po pół: czerwonej, żółtej i zielonej papryki

1 średni por

3-4 duże pieczarki 

pół dużego pomidora, najlepiej malinowego

2-3 duże ząbki czosnku

2-3 łyżki grubego szczypioru

do smaku: sól ziołowa lub zwykła, świeżo mielony czarny pieprz, słodka mielona papryka, curry

mąka do panierowania 

3-4 łyżki oleju do smażenia

ok. 1,5 szklanki wody

Przygotowanie:

Karkówkę kroję na kotlety ok. 1 cm grubości, każdy rozbijam dość mocno tłuczkiem.

Mięso oprószam z obu stron solą, pieprzem, czerwoną papryką i odrobiną curry.

Mięso panieruję z obu stron w mące.

Mocno rozgrzewam olej na patelni i obsmażam karkówkę na rumiano, do mocno brązowego koloru.

Gdy mięso jest podsmażone, dorzucam do niego na patelnię cebulę pokrojoną w kostkę. 

Chwilę smażę razem, po czym dodaję grubo pokrojonego pora (najpierw wzdłuż na ćwiatki, potem na plasterki) i posiekany czosnek.

Smażę na dużym ogniu przez 3-4 minuty, po czym dolewam szklankę wody, zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i duszę ok. 20 minut.

Gdy mięso jest już półmiękkie, dodaję grubo pokrojone pieczarki.

Dalej duszę pod pokrywką ok. 10 minut.

W razie potrzeby dolewam pozostałą wodę.

Dodaję posiekanego pomidora i pokrojone w grubą kostkę papryki.

Duszę do miękkości mięsa, ok. 20 minut.

Doprawiam ostatecznie do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem posypuję pokrojonym szczypiorem.











Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger