Karkówka duszona z fasolką szparagową
To bardzo proste danie, a rewelacyjnie smaczne! Użyłam podstawowych przypraw - smakuje świetnie, więc polecam!
Nie miałam zbyt wiele fasolki szparagowej, jakieś 300 g, możesz śmiało dołożyć jej więcej.
Składniki (dla 2 osób):
700 g karkówki wieprzowej
1 cebula, średniej wielkości
300 g (lub więcej) żółtej lub zielonej gasolki szparagowej
1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
ok. 2 łyżek drobniutko posiekanego koperku
3 łyżki oleju
1 łyżeczka mąki pszennej
do smaku: sól i mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroję na plastry grubości ok. 1 cm, a następnie każdy plaster na 3-4 kawałki.
Pokrojone mięso oprószam solą i pieprzem, a potem mąką.
Mieszam je dłonią.
Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, smażę do jej zeszklenia.
Zsuwam cebulę na bok patelni (albo ją na chwilę z niej zdejmuję), i na patelnię wkładam mięso.
Smażę na mocnym ogniu na rumiano.
Gdy mięso jest podsmażone, zmniejszam ogień do małego, ewentualnie dokładam z powrotem cebuę, dodaję drobniutko posiekany czosnek i pokrojoną na małę kawałki fasolkę (wcześniej odcinam końcówki).
Przykrywam patelnię i duszę do momentu, aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu mieszam. Nie dolewam wody.
Na końcu doprawiam ostatecznie do smaku solą i pieprzem, dodajęposiekany koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz