Szukaj na blogu

Karkówka duszona z fasolką szparagową

To bardzo proste danie, a rewelacyjnie smaczne! Użyłam podstawowych przypraw - smakuje świetnie, więc polecam!

Nie miałam zbyt wiele fasolki szparagowej, jakieś 300 g, możesz śmiało dołożyć jej więcej.


Składniki (dla 2 osób):

700 g karkówki wieprzowej

1 cebula, średniej wielkości 

300 g (lub więcej) żółtej lub zielonej gasolki szparagowej

1 duży lub 2 małe ząbki czosnku

ok. 2 łyżek drobniutko posiekanego koperku

3 łyżki oleju

1 łyżeczka mąki pszennej

do smaku: sól i mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Mięso kroję na plastry grubości ok. 1 cm, a następnie każdy plaster na 3-4 kawałki.

Pokrojone mięso oprószam solą i pieprzem, a potem mąką. 

Mieszam je dłonią.

Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, smażę do jej zeszklenia.

Zsuwam cebulę na bok patelni (albo ją na chwilę z niej zdejmuję), i na patelnię wkładam mięso.

Smażę na mocnym ogniu na rumiano.

Gdy mięso jest podsmażone, zmniejszam ogień do małego, ewentualnie dokładam z powrotem cebuę, dodaję drobniutko posiekany czosnek i pokrojoną na małę kawałki fasolkę (wcześniej odcinam końcówki).

Przykrywam patelnię i duszę do momentu, aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu mieszam. Nie dolewam wody.

Na końcu doprawiam ostatecznie do smaku solą i pieprzem, dodajęposiekany koperek.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger